HTML

Zakynthosi nyaralás

Zakynthos-i nyaralásunkat szeretném megosztani, illetve segítséget nyújtani azoknak, akik fel szeretnék fedezni a szigetet. Remélem nagyrészt tudok segíteni.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Utazás egyénileg - autóval

2012.01.03. 15:59 malkolmcole

Az autóval való utazás kényelmesebb, mint autóbusszal és nem vagyunk kötve időben, sem csomagokban. Az útvonalam a következő: Magyarország - Szerbia - Macedónia - Görögország, az E75 út. Fontos, hogy rendelkezzünk utasbiztosítással és az autóra sem árt biztosítást kötni. Bár nem szokás már kérni a nemzetközi autóbiztosítást (zöldkártya), de megléte szükséges! Ezt a kgfb biztosítónk bocsátja rendelkezésünkre.

Magyarországi rész:

Ehhez nem sok mindent lehet hozzáfűzni, amit tudni kell, hogy a határt Szeged-Röszke átkelőhelyen (is) lehet elhagyni. Ha autópályán megyünk, akkor ugye kell autópályadíjat fizetni. A határátkelőhelyen előfordul, hogy torlódás van, a nyaralókon kívül a hazautazó vendégmunkások miatt is. Szabadságok kezdetén többen vannak, de sajnos nehéz ezt tökéletesen kiszámítani. Érdemes ezzel is számolni, kb. 1-2 óra is lehet. Én javaslom az útlevél meglétét, de új személyigazolvánnyal is lehet már utazni.

Szerb rész: A szerb autópálya más mint a magyar. A közlekedési morál lazább, nem ritka a veszélyes manőver. A sebességhatárokat be kell tartani, aktuális értékek a határ átlépés után ki vannak táblázva minden országban. Szerb autópályák fizetőkapukkal felszereltek, ami a szakaszonkénti fizetést jelenti. 4 szakaszon kell fizetni.

2011 Autópályadíjak Szerbiában: 3,5-2,5-7,5-2 EURO vagy 330-240-730-190 dinar

Véleményem szerint nem érdemes szerb dínár váltással bíbelődni, mert csak időhúzás, a kapuknál fel van tüntetve EURO-ban is a fizetendő összeg. Ajánlatos kisebb címleteket váltani és azzal fizetni. Az autópálya díjak sajnos inkább nőni fognak mint csökkenni, igyekszem aktuális árakat írni majd. Van olyan szakasz, melyen csak a jegyet kell elvenni, fizetni a szakasz végén kell. A szerb rész nem bonyolult, odafigyelést Belgrád igényel, ott a megfelelő irányba tartsunk (NIS felé). GPS használatával egyszerű a helyzet. Szerbiában felhívnám a figyelmet a rendőrség munkájára. Módszerük kissé nyersebb a magyartól, de nem sokban tér el. Nem valószínű, hogy a szabályok betartása esetén zavarnák utazásunk. Nis-t elhagyva kétsávos hegyi útszakasz vezet a Macedón határig. Pihenőhelyként ajánlom a Predejane Hotel parkolóját Predejane helységben. Közvetlenül az út mellett van, pihenni, és tankolni is lehet (Yugopetrol).

 

 A Szerb - Macedón határ a hoteltől kb. 90 km.

 

Macedónia:

A határátkelő 24 órás, a benzinkutak is 24 órásak. A határőrség itt a legszigorúbb, nem szeretik, ha kiszállunk az autóból, illetve ha sietősen viselkedünk. Volt már rá példa, hogy pénzbüntetéssel jutalmazzák az idegeskedést. Sajnos várni kell, de félelemre semmi ok.

A macedón autópályák hasonlóak a szerb pályákhoz. A határ után még nem pálya lesz, az csak később következik. Az egész országot mindössze 175 km alatt letudjuk és 3 fizetőkapuval. a fizetőkapuknál szokták javasolni, hogy helyi pénzzel fizessünk, én ezt megint nem javaslom. A fizetés kapunként a következő: 1 Euro - 2 Euro - 1 Euro. Vannak akik a második kapunál is 1 Euro-t adnak, ezt vagy elfogadják, vagy nem. Rendőrséggel is lehet találkozni, de mint már említettem a szabályok betartásával nem érhet meglepetés.

Macedóniában a legolcsóbb az üzemanyag, nyugodtan tankoljunk a görög határ előtt, mert ott már szinte duplája.

 

Görögország: A határon álljunk az EU feliratú sávba! A görög autópálya már hasonlít a magyar pályákhoz. Fizetőkapuk vannak itt is. Álatalában 2-4 Euro közötti összegekre kell számítani. Útvonalunk: Thessaloniki - Katerini - Larisa - Lamia (itt letérünk a pályáról) - Amfissa - Itea - Nafpaktos

Ha elhagytuk Nafpaktos-t, már feltűnik a RIO híd. A hídon csak fizetőkapun keresztül lehet áthaladni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A híd aktuális díjai: en.gefyra.gr/toll-rates/simple-crossing/

A hídon átérve Messatida - Lechaina útvonalaon érünk el a kompkikötőbe Kastro - Kyllini-be.

A komp díjazása jelenleg 38 Euro/ autó és 8 Euro/fő. Ez egy útra vonatkozik, tehát hazafelé is ugyanezt kell fizetni. A komp indulása előtt legalább fél órával érdemes megvenni a jegyet. Hazafelé is megvehetjük, ha tudjuk mikor indulunk vissza. Ha még nem tudjuk, akkor Zakynthos kikötőjében is megvehetjük a jegyet, de nem közvetlenül a kikötőben, hanem a kikötő előtt kereszteződésben. Keressük a feliratot: FERRIES

Komp indulásról és az aktuális díjakról itt szerezhetünk friss infót:

www.zakynthos.net.gr/English/ferry_en.php

 

 Kastro - Kyllini kikötője és a komp

 A komp belseje zsúfolásig tömve. A beparkolásnál segítenek.

 

A Zakynthosi kikötő.

Zakynthos kikötője a távolból - A háttérben a város.

 

A kikötőből Lithakia felé induljunk. Útvonal az Iberia apartmanhoz:

g.co/maps/2qt9p

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://myzakynthos.blog.hu/api/trackback/id/tr863516719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.